Bedrijfsovername


Bedrijfsovername

Bedrijfsovername volgens Waardemakers

Bij bedrijfsovername komt veel kijken en de belangen zijn enorm. Zowel voor de koper als voor de verkoper van een onderneming. Zij hebben vanzelfsprekend tegenstrijdige belangen. Een koper wil niet teveel betalen, wil vaak een deel van de koopsom door de verkoper laten financieren en verlangt garanties om zijn risico te minimaliseren. Andersom wil een verkoper een goede koopsom ontvangen en zoveel mogelijk op het moment van bedrijfsoverdracht. Bovendien is de materie complex en worden verschillende specialisten ingeschakeld die allen hun eigen visie op de beoogde bedrijfsovername hebben. Probeer dan maar eens tot overeenstemming te komen.

Gelukkig hebben zowel de koper als de verkoper ook een gemeenschappelijk belang. Beide partijen investeren veel tijd en geld in de bedrijfsovername. Dat doen ze omdat ze beiden tot een deal willen komen. Dat vraagt om slim onderhandelen. De kunst is om rekening te houden met de belangen van de tegenpartij. En dan toch datgene te realiseren wat voor jezelf belangrijk is!

Waardemakers is bedrijfsovername expert

Onze roots liggen in de bedrijfsovername. Sinds onze start in 2007 hebben we vele aan- en verkooptrajecten begeleid. Dat varieert van bedrijfsoverdracht aan een strategische koper, de uitkoop van aandeelhouders, de overname van een bedrijf met meerdere vestigingen, buitenlandse overnames, etc. Teveel om op te noemen. Als overnameadviseur regisseren we de gehele bedrijfsovername. Van waardebepaling en overnamefinanciering tot het opstellen van overeenkomsten en het coordineren van het due diligence onderzoek. Waardemakers beslaat het volledige spectrum van Corporate Finance, dus u kunt voor alle zaken op het gebied van bedrijfsovername bij ons terecht.

Wilt u uw bedrijf verkopen?

U kunt uw bedrijf maar 1 keer verkopen. Zaak dus om het meteen goed te doen en niets aan het toeval over te laten. Daar is deze deal te belangrijk voor. Maar weet u hoe u een bedrijfsovername aanpakt? Bent u bekend met bedrijfswaardering, kunt u emotieloos onderhandelen en kent u alle juridische valkuilen? Nee? Wij wel. De partners van Waardemakers zijn al tientallen jaren actief met bedrijfsovername. We staan midden in de overnamemarkt en hebben in de loop der jaren een eigen verkoop methode ontwikkeld waarmee we de beste deals voor onze klanten realiseren. Benieuwd hoe we dat ook voor u kunnen doen? Lees hier meer over onze aanpak bij de verkoop van bedrijven of maak meteen een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Of wilt u juist een bedrijf overnemen?

Wellicht bent u een ambitieuze ondernemer en wilt u sneller groeien dan u autonoom kunt realiseren. In dat geval kan het raadzaam zijn om u eens op de overnamemarkt te begeven om te zien of u andere bedrijven kunt kopen. Een bedrijf overnemen gaat immers sneller dan zelf een business van de grond af opbouwen. Hanteer bij bedrijfsovername een proactieve aanpak. Ten eerste omdat u uit moet gaan van uw eigen plannen en geen genoegen moet nemen met de bedrijven die op dat moment te koop staan. Deze worden aan meerdere partijen aangeboden en het moet maar net bij uw strategie passen. En ten tweede omdat concurrentie tussen kopers de prijs opdrijft. Hierdoor wordt de deal minder interessant. Wanneer u zelf overnamekandidaten benadert is de kans kleiner dat ze met meerdere partijen praten. En daarmee bent u in het voordeel.

Dus als u ambitieuze groeiplannen heeft en deze door middel van bedrijfsovername wilt realiseren, dan is het verstandig om eens contact met ons op te nemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Tips voor een succesvolle bedrijfsovername

Hieronder staan wat tips opgesomd die u bij iedere bedrijfsovername ter harte kunt nemen. Ongeacht of u nu een bedrijf overneemt of juist uw bedrijf wilt verkopen.

1. Maak een strategisch bedrijfsovernameplan: Bedrijfsovername is nooit een doel op zich. Het is een middel om uw strategische doelen te bereiken. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf sneller wilt laten groeien dan autonoom mogelijk is. Of omdat u een bedrijfsonderdeel wilt afstoten om meer focus in uw onderneming te krijgen. Of wellicht wilt u uw tijd en vermogen vrijmaken voor andere belangrijke zaken. Wat uw ambities ook zijn, bedrijfsovername begint altijd met een strategisch plan. Bezint eer ge begint!

2. Ga proactief en daadkrachtig te werk: Kansen komen niet vanzelf uit de lucht vallen. Die moet je creeren. En hoe meer overnamekansen er voor u zijn, hoe groter de kans op een succesvolle bedrijfsovername is. Bovendien zijn kansen maar beperkt houdbaar. Als u ze laat liggen, dan zijn ze weg. Zaak dus om proactief en daadkrachtig te werk te gaan. Wanneer u uw bedrijf wilt verkopen, betekent dit dat u zelf actief op zoek moet gaan naar kopers voor uw bedrijf, dat u een markt rondom uw bedrijf creeert en zo concurrentie tussen kopers uitlokt om uw onderhandelingspositie te verstevigen. U moet zichzelf in een positie manoeuvreren waarbij u iets te kiezen heeft.

Maar ook wanneer u een bedrijf overneemt moet u niet afwachten tot er iets voorbij komt. Want dat wat toevallig voorbij komt voldoet zelden aan de criteria de u in uw bedrijfsovernameplan heeft gesteld. Bovendien zal een proactieve verkoper die deze tips ook heeft gelezen zijn bedrijf aan meerdere partijen aanbieden. U bent dan opeens in concurrentie met andere kopers en dat komt uw deal niet ten goede. Beter is het om zelf de bedrijven te benaderen die aan uw criteria voldoen en de vaart in het bedrijfsovernameproces te houden. Dat kan alleen wanneer u zelf de regie blijft voeren.

3. Schakel bij bedrijfsovername een Corporate Finance adviseur in: Bedrijfsovername is een vak. De materie is complex en de belangen zijn groot. Bovendien is het proces van bedrijfsoverdracht op sommige momenten zeer intensief en timing is een cruciaal element voor succes. Een goede Corporate Finance adviseur biedt hier uitkomst. Deze heeft verstand van de waardebepaling van bedrijven, begrijpt het proces en de belangen die spelen bij bedrijfsovername, kan goed onderhandelen en is strategisch, financieel, fiscaal en juridisch zeer goed op de hoogte. Bovendien staat een bedrijfsovername adviseur midden in de overnamemarkt en beschikt deze over een infrastructuur om geschikte overnamekandidaten te vinden. Misschien zit u nu in uw hoofd al stiekem te rekenen wat u aan advieskosten kwijt zult zijn. En toegegeven, dat is een hoop geld. Corporate Finance specialisten hebben nu eenmaal een hoge prijs. Vergelijk het met goede advocaten. Maar goed advies bij bedrijfsovername betaalt zich dubbel en dwars terug. Denk maar zo, een mislukte bedrijfsoverdracht is vele malen duurder. En op het totaal bezien, vallen de advieskosten wel mee. Wees dus verstandig. Bespaar niet op uw overnameadviseur en kies gewoon de beste uit. Keertje koffie doen?

Uiteraard zijn er nog veel meer bedrijfsovername tips te geven. Sommige zijn meer specifiek voor de verkoop van bedrijven en andere meer van toepassing over de aankoop daarvan. We doen ons best om informatief te zijn op deze website. Maar als u vragen heeft of gewoon meer wilt weten over uw mogelijkheden met betrekking tot bedrijfsovername, dan kunt u contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met 1 van onze Corporate Finance specialisten.