20 december 2020

Bedrijf verkopen? Denk eens aan een pre-exit!

We hebben weer een mooie pre-exit deal gesloten. Een leuk moment dus om daar kort wat over te melden. Bij een pre-exit verkoop je je bedrijf twee keer en ga je in de tussentijd samen met je nieuwe partner werken aan de groei van je bedrijf. Vandaar dat deze deal constructie ook wel cash & grow wordt genoemd. Eigenlijk zou het: “cash, grow & cash nog een keer” moeten heten. Maar dat klinkt niet zo lekker als cash & grow. Wij hebben het liever over pre-exit.

Een pre-exit bestaat uit 3 stappen:


1. Verkoop van een deel van je bedrijf aan een investeringsmaatschappij (cash);

2. Groei van de onderneming (grow) en voorbereiding van de exit (2e verkoop);

3. Verkoop van de hele onderneming aan een strategische koper (cash opnieuw).

We lopen (en rekenen) de stappen even met je door.

Stap 1 – verkoop van je bedrijf aan een investeringsmaatschappij (cash)

Stel, je hebt een mooi bedrijf dat al jaren stabiel groeit en een goede winstmarge oplevert. Stel dat dit € 2 miljoen is (EBITDA). De grootste uitdagingen zijn overwonnen en structureel opgelost. Je wilt wel verder groeien, maar komt er ook achter dat je de grenzen van je eigen mogelijkheden wel zo’n beetje hebt bereikt. Een pre-exit kan dan een goede manier zijn om een nieuw groeipad in te slaan.

Bij een pre-exit verkoop je een deel van je bedrijf aan een investeerder. Deze investeerder betaalt jou een koopsom en gaat samen met jou aan de slag om je bedrijf meer waard te maken. Meestal met hulp van een zware manager van buiten, die ook een belang in je onderneming verwerft (Management Buy In, ook wel MBI). Samen maken jullie een groeiplan voor de komende 3 tot 5 jaren.

Uitgaande van een EBITDA-multiple van 5x, heeft je bedrijf een waarde van € 10 miljoen. In de vorige alinea, staat dat je een deel van je bedrijf verkoopt. Dat is niet helemaal waar. Je verkoopt 100% van je bedrijf aan een koopholding en koopt een deel weer terug. Komt op hetzelfde neer uiteraard.

De deal wordt voor 50% met bankfinanciering ingevuld, of wel € 5 miljoen. We willen niet teveel leverage toepassen. Van de resterende € 5 miljoen koop jij 55% terug, de investeerder koopt 40% en de MBI neemt een belang van 5%. Dit wordt in onderstaand plaatje weergegeven.

Pre exit structuur BBV

Samengevat ontvang jij als verkoper dus € 10 miljoen koopsom van de koopholding en koop je 55% aandelen terug voor € 2,75 miljoen (55% van € 5 miljoen). Per saldo ontvang je dus € 7,25 miljoen in je holding en heb je ook nog steeds een belang van 55% in je bedrijf. Hiermee heb je dus 72,5% van je vermogen liquide gemaakt en veilig gesteld. En je kan met nieuwe energie doorgaan met ondernemen. Klinkt dat leuk? Spoiler alert: het wordt nog leuker!

Stap 2 – waardemaken en groei van je onderneming (grow)

Nadat de eerste transactie is afgerond, komt de MBI het management versterken en gaan jullie het groeiplan uitvoeren. Niet geheel toevallig lijkt dit sterk op onze Waardemakers-aanpak. Door heel gericht met waardemaken aan de slag te gaan, bereik je al snel resultaat.

We reken even verder. Stel dat de aanpak in 5 jaar tijd 50% winstverbetering oplevert. Dat lijkt misschien veel, maar is minder dan 8,5% groei per jaar. Best haalbaar, zeker met de toegevoegde MBI-power en Waardemakers-methode. EBITDA bedraagt nu € 3 miljoen. En bij een gelijkblijvende multiple is je bedrijf nu € 15 miljoen waard. Bovendien is de banklening volledig afgelost. Een mooi moment voor een goed voorbereide exit.

Stap 3 – verkoop van je bedrijf aan een strategische koper (cash nog een keer)

Je bedrijf is nu interessant geworden voor een strategische koper. De winstgevendheid is uitstekend, je hebt een mooie stabiele groei laten zien (door het plafond gebroken) en de organisatie is prima op orde. Het bedrijf is niet meer afhankelijk van jou als persoon en de MBI is nog beschikbaar voor een soepele overdracht. Kortom: alle seinen staan op groen.

Wanneer de koper een multiple van 5x betaalt, bedraagt de koopsom € 15 miljoen. Jij hebt 55% van de aandelen, dus deze deal levert je € 8,25 miljoen op. In totaal heb je dus € 15,5 miljoen ontvangen.

Maar we kunnen je nog rijker rekenen. Een strategische koper heeft synergievoordelen en is bereid om een hogere multiple te betalen. Stel dat dit geen 5x, maar 5,5x is. De waarde is nu € 16,5 miljoen waar jij 55% van ontvangt. Dat is bijna € 9,1 miljoen, € 825.000,- extra. Deze deal levert je nu € 16,3 miljoen op.

Levert een pre-exit dan meer op dan een gewone verkoop?

Het lijkt wellicht dat je met een pre-exit veel meer aan de deal overhoudt. Dat is zeker het geval als je samen met je nieuwe partners de groeiambities realiseert. Je bent na het eerste cash-moment immers nog steeds voor 55% eigenaar van je bedrijf. En dus profiteer je goed van de waardegroei bij de strategische exit (tweede cash-moment). Die upswing zou je zelf niet kunnen realiseren en die pak je nu wel mee.

Bedenk wel dat je in de tussentijd wel minder dividend kunt uitkeren omdat de bank moet worden afgelost. Op zich niet erg, je hebt dit toekomstige dividend immers al upfront en zonder risico gecasht. Dat is meteen het tweede voordeel. Je verzilvert tussentijds waarde (72,5% in dit voorbeeld) en dat is niet meer ‘at risk’. Het staat veilig op de bank.

Maar het leukste is toch dat er nieuwe energie vrijkomt en je doelen gaat bereiken die voorheen onbereikbaar leken. Dat je op zijn Waardemakers je bedrijf naar grote hoogte brengt. Daar halen wij onze voldoening uit.

Ook meer uit je bedrijf halen...

... en benieuwd naar onze frisse blik en heldere kijk?

Bel Waardemakers op: