De meeste ondernemers hebben nog nooit een bedrijf gekocht of een overname gedaan. Laat staan een fusie. Dat is niet vreemd, aangezien de meeste ondernemers al druk genoeg zijn met het bouwen aan hun bedrijf. En als ze al ervaring met fusie of bedrijfsovername hebben, dan is dat vaak beperkt. Want hoe vaak koop je nu een bedrijf? Gelukkig hebben wij die ervaring wel. Wij zijn dagelijks in de weer met de aan- en verkoop van bedrijven en staan midden in de fusie- en overnamemarkt. En het goede nieuws is, dat we jou hier graag bij helpen.
Een bedrijf kopen?
Bedrijfsovername is nooit een doel op zich. Het is een middel om een strategisch doel te bereiken. Dit ook meteen ons vertrekpunt. Zo is het bereiken van de grenzen van autonome groei een reden om op overnamepad te gaan. Of houdt een onderneming al dan niet op aanraden van een private equity aandeelhouder er een 'buy & build' strategie op na om de groei te versnellen. Of misschien wil je je carrière wel als ondernemer voortzetten en overweeg je een Management Buy In (MBI). Allemaal legitieme redenen om een bedrijf over te nemen. En wij willen graag weten welke doelen jij na streeft.
Overweeg je juist je bedrijf te verkopen?
Ook een exit is zelden een doel. Veel van onze klanten zijn na 10 tot 20 jaar bouwen aan een bedrijf toe aan een andere uitdaging. Ze hebben een mooi bedrijf opgebouwd, maar kunnen de nieuwe plannen en niet combineren met hun huidige bedrijf. Maar het komt ook voor dat een ondernemer het rustiger aan wil doen maar geen opvolger heeft.
Een bijzondere categorie verkopers zijn de ondernemers die tegen de grenzen van de eigen mogelijkheden aanlopen. Het bedrijf draait uitstekend, is winstgevend en groei stabiel. Maar het swingt niet meer, terwijl ze voelen dat er veel meer mogelijk is. Ze weten ook wel wat er moet gebeuren, maar komen er gewoon niet aan toe. En aan de accountant hebben ze ook niet veel. Die is behoudend en voorzichtig.
Of wellicht een pre-exit?
De oplossing is pre-exit, ook wel cash & grow genoemd. Hierbij verkoop je een significant deel van je bedrijf aan één of meerdere investeerders, vaak in combinatie met een manager van buiten (MBI). De overname wordt voor een deel bancair gefinancierd, waardoor je meer ontvangt dan je aan aandelen verkoopt. Op die manier stel je een deel van je opgebouwde vermogen veilig (cash). Samen met de nieuwe partners ga je aan de slag om je bedrijf meer waard te maken (grow). Om vervolgens na circa 5 jaar je gegroeide bedrijf in zijn geheel aan een strategische partij te verkopen (cash nog een keer). Dit type transacties levert vaak het meest op. Wij vinden dit erg leuke trajecten. Hier komen immers alle aspecten van het 'waarde maken en verzilveren' aan de orde. We vinden het zelfs zo leuk dat we er een eigen investeringsmaatschappij voor hebben opgericht en er een aparte website aan hebben gewijd.
Of heb je een fusiepartner op het oog?
Soms hebben we klanten die hun bedrijven samen willen voegen. Bijvoorbeeld omdat het ene bedrijf net in een modern machinepark heeft geïnvesteerd maar opdrachten tekort komt en het andere bedrijf die investering nog moet doen maar wel veel klanten heeft. Door te fuseren ontstaat er een bedrijf dat beide zaken op orde heeft. De 'lamme en de blinde' helpen elkaar en samen creëren deze bedrijven meer waarde dan zelfstandig.
Dat samengaan is nog best ingewikkeld. Beide bedrijven moeten stand-alone gewaardeerd worden om de inbrengwaarde van de fusiepartners te bepalen. De ingebrachte bedrijven zijn zelden gelijkwaardig en bovendien niet helemaal vergelijkbaar. Het is te gemakkelijk om gewoon dezelfde waarderingsprincipes op beide bedrijven toe te passen (al gebeurt dat wel vaak). Er zijn verschillen in inbreng en dat kan spanningen geven bij de onderhandelingen. Toch moeten de partijen er wel uitkomen. Alleen samen zijn zij in staat om de synergievoordelen te realiseren.
Naast het financieel-rekenkundige stuk en de onderhandeling daarover, zijn er ook juridische en fiscale aspecten van belang. Om maar te zwijgen van operationele afspraken die moeten worden gemaakt. Wij zijn goed thuis in deze materie en schakelen bovendien experts in, zoals onze fiscalist, jurist en notaris.