• Home
  • /
  • Klantcase: RedLogic

Klantcase: RedLogic

Per 1 oktober 2021 maakt onze klant RedLogic onderdeel uit van Conscia Group. Waardemakers heeft partijen bijeengebracht en het samengaan vanuit RedLogic begeleid. In dit artikel delen we wat achtergrondinformatie van deze transactie en komt de klant aan het woord over de samenwerking met Waardemakers.

Achtergrond

RedLogic is in 2012 opgericht en succesvol vanaf de start. Het bedrijf is specialist in VMware en heeft circa 20 medewerkers aan zich verbonden. De onderneming groeide mee met haar klanten en ontwikkelde zich als expertisecentrum voor virtualisatie m.b.v. VMware. De ondernemers, Alexander de Wit en Martijn Muijs stonden voor een uitdaging om hun bedrijf verder te laten groeien en de diversiteit aan klanten uit te breiden. Daarnaast wilden zij hun organisatie o.a. op het gebied van HR en sales verder professionaliseren. Met succes, het bedrijf is verkozen tot ‘beste IT werkgever’ en ook het aantal klanten nam toe.

Voor de verdere ontwikkeling van RedLogic, wilden de ondernemers zich aansluiten bij een grotere branchegenoot. Beoogde synergievoordelen waren verbreding van het cloud-aanbod, nieuwe up- en cross-sell kansen en verdere professionalisering van de organisatie om groei te faciliteren. De ondernemers besloten om dit traject samen met Waardemakers in te zetten. Martijn: “De goede klik met Ben en Stefan gaf de doorslag. Beiden vullen elkaar mooi aan. Stefan is goed met de cijfers en Ben is een echte dealmaker. Voor het juridische deel hebben zij ons bij advocatenkantoor Florent geïntroduceerd. Daar werken ze al jaren heel goed mee samen. Al met al hadden we een topteam samengesteld.”

Alexander: “Een aantal jaren geleden waren we dicht bij de verkoop van ons bedrijf, maar dat is er toen niet van gekomen. De onderhandelingen verliepen moeizaam en uiteindelijk bleek dat de overnemende partij zich moest terugtrekken. In eerste instantie vonden we dit jammer. Achteraf was het een zegen. We hebben er veel van geleerd en dat hebben we meegenomen in de verdere ontwikkeling van ons bedrijf. Mede hierdoor gingen we erg goed voorbereid het traject met Conscia in. En omdat we ook toen prettig met Waardemakers samenwerkten zijn we opnieuw met hen in zee gegaan.”

Het overnameproces

De eerste stap was het updaten van de (financiële) informatie en het informatie memorandum. Het is belangrijk om zo goed mogelijk voor de dag te komen en kandidaat-kopers voldoende informatie te geven om een bieding te formuleren. Immers, alles wat niet in het memorandum staat vult een koper zelf in en dat is nooit het voordeel van de verkoper. Uiteraard wordt geen concurrentiegevoelige informatie prijsgegeven.

Verder is veel aandacht besteed aan het in kaart brengen van de kopersmarkt. Op grond van een aantal strategische criteria is een longlist van ruim 100 partijen opgesteld. Na een eerste schifting zijn daar circa 50 partijen van overgebleven. Deze zijn vervolgens allemaal vlot geanalyseerd en beoordeeld op strategische match (producten, diensten, markten, type klanten), omvang (aantal FTE, omzet), geografie, financiële mogelijkheden en of ze (recent) overnames hebben gedaan. Uiteindelijk bleef een shortlist van circa 15 kandidaat-kopers over om als eerste te benaderen.

Hoewel het Deense Conscia niet de enige partij is geweest waarmee is gesproken, stond zij wel met stip in de top 5 van de shortlist. De strategische match was uitstekend en het bedrijf is met circa 950 medewerkers actief in 6 landen. Met circa 240 mensen in Nederland is het bedrijf hier goed vertegenwoordigd. Deze lokale vestiging is het gevolg van de overname van het in 1976 opgerichte Vosko. Verder heeft Conscia Nederland in 2020 Damecon overgenomen en heeft zij met private equity investeerder Nordic Capital als aandeelhouder veel expertise op het gebied van bedrijfsovernames in huis. Kortom: dat zou wel eens een heel goede match kunnen zijn…

In mei is het eerste contact met Conscia Group in Denemarken gelegd. Na ondertekening van de NDA is het memorandum verstrekt en hebben diverse videocalls plaatsgevonden om informatie uit te wisselen en elkaar te leren kennen. Na wat stevige onderhandelingen is overeenstemming bereikt en hebben partijen voor het begin van de zomervakanties een termsheet getekend. Nu alleen nog maar het boekenonderzoek.

Het boekenonderzoek werd uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers in Denemarken en de Deense advocaten van Conscia. Om juridische redenen is er een splitsing gemaakt in de virtual data room, waarbij de echt concurrentiegevoelige informatie in een clean room is geplaatst waar alleen de adviseurs van Conscia toegang toe hadden (en dus niet de koper zelf). Dat was niet heel efficiënt, maar wel noodzakelijk. Martijn: “Hoewel wij onze dossiers altijd compleet en up to date hebben, blijkt dat DD onderzoekers de informatie graag in hun eigen formats aangeleverd willen hebben. En hoe meer je laat zien, hoe meer nieuwe vragen er komen. Dat was erg intensief en af en toe ook wel gekmakend. Je komt niet meer aan werken toe! Ik ben erg blij dat Stefan ons hierin heeft ondersteund.”

Zoals verwacht, zijn uit het boekenonderzoek geen bevindingen naar boven gekomen. RedLogic is een prima bedrijf en Conscia staat geen onaangename verrassing te wachten. De koopovereenkomst werd getekend en niet veel later kon notaris Lexence passeren. RedLogic gaat verder onder de vleugels van Conscia.

RedLogic Conscia signing 1a

Over de samenwerking met Waardemakers

Martijn: “Waardemakers is een kleine club. Dat lijkt misschien een risico, maar het gaat om de mensen die de deal doen. Die moeten goed zijn en dat zijn ze bij Waardemakers. Vakinhoudelijk zeer sterk, goed in de onderhandeling en meesterlijk in het goed houden van de relatie met de kopende partij. Dat laatste is best knap als de gemoederen hoog oplopen. Iedereen staat onder grote druk en een bedrijfsovername is complex met grote belangen.

Verder is het leuk om met ze samen te werken. Tijdens zo’n intensief traject leer je elkaar goed kennen en moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Dat is soms pittig, maar we hebben ook hard gelachen om alle slechte grappen tussendoor. Hoewel we blij zijn dat het afgerond is, gaan we het ook wel missen.”

AdW Bedankt mail
RedLogic closing diner paint scaled

Wil je net als Martijn en Alexander je bedrijf verkopen? Neem dan contact met ons op om te horen hoe we jou hierbij kunnen helpen. 

Ook meer uit je bedrijf halen...

... en benieuwd naar onze frisse blik en heldere kijk?

Bel Waardemakers op: