Bedrijfsfinanciering


Bedrijfsfinanciering

Goede bedrijfsfinanciering maakt het mogelijk om te groeien

De meeste ondernemers hebben weinig met financiering van hun bedrijf. Zij zijn liever bezig met klanten en de groei van hun bedrijf. Logisch, want het bedrijf bestaat immers bij gratie van haar klanten. Maar bedrijfsfinanciering is wel de aorta van een bedrijf. Het maakt het mogelijk om te groeien. En een slechte financieringsconstructie kan een molensteen zijn. Misschien is het een goede zaak om er toch eens bij stil te staan?

U heeft geld nodig om succesvol te kunnen ondernemen. Maar geld is ook schaars. Wellicht betalen klanten later dan voorheen en leveranciers willen wel op tijd hun geld krijgen. Uw bank denkt even niet mee, is terughoudend in kredietverstrekking en vraagt meer zekerheden. En daardoor besteedt u teveel tijd aan het jongleren met inkomende en uitgaande betalingen… Komt dit bekend voor?

Er zijn veel manieren om uw bedrijf te financieren. Goede afstemming van uw bedrijfsfinanciering op de kasstroom van uw onderneming is essentieel voor een ongestoorde bedrijfsvoering. En scherp beheer van uw werkkapitaal zorgt er voor dat u kunt blijven groeien. Maar hoe weet u wat het beste voor uw bedrijf is? De mogelijkheden zijn immers legio en een verkeerde keuze is zo gemaakt.

Bedrijfsfinanciering is maatwerk

Ondernemingsfinanciering is maatwerk en verschilt per bedrijf en situatie. Het maakt uit of het om financiering van werkkapitaal, een grote investering of bedrijfsovername gaat. En de financieringsmix moet hierop worden afgestemd. Er zitten verschillen in looptijden, aflossingsschema’s, rentetarieven, zekerheden, verpandingen, (staats)garanties en aansprakelijkheden. Bovendien is uw bank zeker niet de enige partij die geld kan verstrekken. Ook alternatieve financieringsvormen zoals geld van een mezzaninefonds of het aantrekken van een investeerder als een ‘informal investor’ of participatiemaatschappij kan een prima optie zijn. Of wellicht is ‘crowd funding’ voor u een geschikt financieringsinstrument.

De Corporate Finance experts van Waardemakers hebben veel ervaring met het beheersen en aantrekken van bedrijfsfinanciering. Wij helpen u bij het invullen van de optimale financieringsmix, kennen de mogelijkheden en kunnen namens u met uw bank, investeerders of andere geldverstrekkers onderhandelen. Bovendien beschikken we over een zeer groot netwerk van financiers als banken, participatiemaatschappijen, informal investors, crowd funding platformen en alternatieve financiers, waardoor we snel kunnen schakelen.

De bank leent geen geld meer. Wat nu?

Zakelijke kredietverlening gaat niet meer vanzelf en vraagt meer dan voorheen om een deskundige en creatieve aanpak. Toch is er voldoende geld beschikbaar. Alleen ligt de nadruk vooral op risico’s en zekerheden. De clou is slimmer naar uw financieringsbehoefte kijken en daar maatwerk bedrijfsfinanciering op aan te vragen. En natuurlijk slim onderhandelen met banken. Gelukkig doen wij dat dagelijks.

Ik zoek een investeerder, maar waar vind ik die?

De rente is laag en investeerders zoeken hogere rendementen. Er is dus genoeg geld beschikbaar. Investeerders klagen alleen dat er te weinig goede investeringen zijn. Daar zit de clou. Zorg dat uw aanbod WEL interessant is! Tel niet blind alle kosten op, maar focus op minimaal risico en maximaal rendement. Maak uw businesscase financierbaar en zoek daarna een investeerder. Wellicht in ons investeerdersnetwerk?

Hoe maak ik mijn plannen financierbaar?

Veel ondernemers willen te veel te snel. En verwachten dat een bank of investeerder meteen de portemonnee trekt. Die tijd is voorbij. De tip is ‘groot denken, klein organiseren’. Sneller kleinere stappen zetten, succes bewijzen en weer geld ophalen. Steeds opnieuw. Dit beperkt het risico voor een investeerder en vergroot de succeskansen. En dan is het niet zo moeilijk om meer bedrijfsfinanciering op te halen.

Waar moet ik beginnen als ik bedrijfsfinanciering nodig heb?

Bedrijfsfinanciering is de brandstof voor uw onderneming. Maar u kunt niet even geld tanken. Het begint met uw financieringsbehoefte. Daar omheen moet u uw ‘optimale financieringsmix’ vormgeven. Dat klinkt complex en dat is het ook. Zeker wanneer financiering niet meer vanzelfsprekend is en er meer deskundigheid en creativiteit nodig is. Begin bij financieringsvragen dus bij Waardemakers en neem vrijblijvend contact op met één van onze Corporate Finance experts.